Yükleniyor

Diş dolguları, dişlerin normal görünmesini sağlamak, zamanla çürümekten kurtarmak, temizlemek ve oluşan boşlukları doldurmak amacıyla, zaman içinde çürüyen dişlerin yerine yapılır. Diş dolguları biyouyumlu kompozit bir malzeme ile doldurulur, temel amacı bu süreçte çürüğün zarar verdiği alanlara karşı dişe normal fonksiyonunda daha iyi bir görünüm kazandırmaktır.

Kimler diş dolgusu yaptırabilir ve yaptıramaz? Bu, yalnızca diş hekiminizin size söyleyebileceği tartışılmaz bir gerçektir. Diş hekiminiz bu konuda aldığınız randevularla birlikte size diş dolgusu ihtiyacı konusunda birkaç şekilde yardımcı olabilir ve dişlerinizin dolguya ihtiyacı olup olmadığını birkaç adımda çok uygun bir operasyonla teşhis edebilir.

Öncelikle diş hekimi gözlem yaparak dişlerde renk değişikliği, çürük ya da artıkların oluştuğu sıkışmış bölgeler olup olmadığını kontrol eder. Bu şekilde gözlemlenen durum bir ihtiyaca işaret ediyorsa hemen diş dolgusuna başlanabilir. Alternatif olarak, diş hekimi tarafından durumu belirlemek için çürük boyama kullanılır. Dişlerin çürük boyası solüsyonu ile çalkalanmasıyla boyanın çürük alanlara yapışması beklenir, böylece diş hekimi bekleyebilir ve gerekirse hemen çürük kontrolü yapabilir.

Çok farklı ve sıkça kontrol edilen bir yöntem de röntgen filmleridir. Bu röntgen çürüklerin yüzeyinin kolayca görülmesini sağlar ve gözle görülemeyen gizli bölgelerdeki küçük çürüklere bakarak dolgu gerektiren durumu başarıyla belirleyebilir. Tam çürüklere bağlı dolgu kontrolü ise yukarıda anlatıldığı gibi diş hekimi tarafından yapılabilecek bir işlemdir. Elbette bir dişin kırık ya da çatlak olması durumunda da dolguya ihtiyaç duyulduğu, aksi takdirde ilgili dişte çürük olabileceği unutulmamalıdır.

 

Diş Dolgusu Nedir

Diş dolgusu, çürük dişlerin tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntemdir. Çürük diş temizlendikten sonra dişte bir boşluk oluşur. Bu boşluk daha sonra dişi restore etmek için özel olarak formüle edilmiş bir dolgu malzemesi ile doldurulur. Günümüzde dolgu malzemesi olarak daha fazla seçenekle karşılaşılabilmektedir. Hem diş yapısına hem de kişinin gereksinimlerine göre en ideal dolgu malzemesi seçilebilir.

Dolgu malzemeleri kanal tedavisi sonrasında ve çürüğün uzaklaştırılması sonrasında da kullanılmalıdır. Bu sayede diş korunabilir ve eski fonksiyonuna kavuşabilir.

 

Diş Dolgusu Neden Yapılır

Diş dolguları; çiğneme yeteneğini kaybetmiş, estetik açıdan hoş olmayan, çatlamış veya çürümüş dişlere çeşitli malzemelerden yapılan dolgulardır. Önceki bir dolgu tedavisi düşmüş veya aşınmışsa, yeniden doldurulması gerekebilir.

Diş dolguları, çürümüş veya hasar görmüş dişlere yeniden işlev kazandırmak için yapılır. Dişe dolgu yapılmadan önce doktor çürümüş diş dokusunu temizler. Daha sonra diş doldurulur. Dolgunun amacı, boşluğu kapatarak çürümenin ilerlemesini önlemektir. Birçok dolgu çeşidi mevcuttur. Dişler neden doldurulur sorusuna yanıt arayanlar için diş dolgularının kısa bir tanımını burada bulabilirsiniz. Çiğneme yeteneğini kaybetmiş, estetik açıdan hoş olmayan, çatlamış veya çürümüş dişler için çeşitli malzemelerle dişlerin doldurulması işlemidir. Önceki dolgu tedavisi düşmüş veya aşınmışsa, dişin yeniden doldurulması gerekebilir. Dişin içindeki pulpa zarar görmüş ve iyileşmiyorsa kanal tedavisi ile birlikte dolgu yapılması kaçınılmazdır. Dolgu tedavisi çürük ve kırık dışında çeşitli durumlarda uygulanan bir teknik olarak anılmaktadır.

 

Diş Dolgusu Kimlere Yapılır

Diş dolgusu, çeşitli nedenlerle diş materyalini kaybeden veya çürüyen bir kişinin dişinin diş artığı veya çürükten temizlendikten sonra oluşan boşluğun uygun bir malzeme ile doldurulduğu restoratif bir işlemdir. Bu işlemde dolgu için kullanılacak malzeme kişiye özel olarak belirlenir.

Diş dolgusu güvenli, konforlu ve etkili bir tedavi yöntemi olup aşınmış, çatlamış, kırılmış veya çürümüş diş gibi problemleri olan kadın erkek her yaştan kişiye rahatlıkla uygulanabilir. Dolgu sonrasında hastanın dişi artık deforme olmaz ve diş estetik ve fonksiyonel olarak sağlıklı bir yapıya kavuşur.

Ancak diş kaybını önlemek ve dişin işlevsel rolünü yerine getirmesini sağlamak için kanal tedavisinden sonra dolgu yapılabilir. Başka bir deyişle, kanal tedavisi diş dolgusu uygulamasına engel değildir.

 

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır

Diş dolgusu, çiğneme yeteneğini kaybetmiş, estetik problemleri olan, yontulmuş veya çürümüş dişlerin çeşitli materyallerle doldurulmasıdır. Çürük doku ilerlemeden yapılan bu profilaktik işlem, dişlerin tamamen kaybını önler.

Öncelikle lokal anestezi uygulanarak hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır, çürük doku iyice temizlenir, ardından izole edilir ve dolgu malzemesi uygulanır. Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra hasta kontrol edilir ve pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için herhangi bir yükselti veya çıkıntı varsa giderilir.

Dolgu işlemi sırasında veya sonrasında şiddetli ağrı oluşmaz. Oluşabilecek minimal ağrı analjezikler ile giderilebilir. Oluşabilecek minimal hassasiyet veya ağrı normal kabul edilir ve uzun süreli ağrı veya hassasiyet durumunda dolgunun kontrol edilmesi gerekebilir.

 

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır

Diş dolguları ağızda diş kaybını önler, sağlığa ve estetiğe katkıda bulunur. Çürük, kırık veya çatlak dişlere uygulanır. Diş dolguları ağız ve diş sağlığını korumak için uygulanan tedavilerden biridir. Ancak bir diş dolgusunun nasıl yapılacağı, diş hasarının nedenine ve dişin konumuna bağlıdır. Dolgu işleminden sonra hassasiyet ve ağrı 12 saate kadar sürebilir. İşlemden sonra belli bir süre yemek yenmemeli, sert, soğuk ya da sıcak yiyecekler tercih edilmemelidir.

 

Diş Dolgusunun Yapımı

Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış veya çatlamış dişlerin çeşitli malzemelerle restore edilmesidir. Materyal kaybına uğramış bir dişin işlevini yerine getirmeyi amaçlar. Bu işlem çürük doku ilerlemeden uygulanır ve dişin tamamen kaybedilmesini önler.

'Diş dolgusu nasıl yapılır' sorusuna cevap olarak genel olarak şu aşamalardan bahsedilebilir

  • Lokal anestezi: Lokal anestezi: Dolgu yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu şekilde işlem sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedilmez.
  • Diş temizliği: Diş hekimi çürümüş veya hasar görmüş diş dokusunu temizleyecektir. Bu, dolgu malzemesinin sağlıklı diş dokusuna bağlanmasını sağlar.
  • Dolgunun hazırlanması: diş hekimi dolgu malzemesini hazırlar.
  • Dolgu işleminin gerçekleştirilmesi: Dolgu malzemesi temizlenmiş diş boşluğuna yerleştirilir ve şekillendirilir.
  • Dolgu işleminin tamamlanması: dolgu malzemesi özel bir ışık ile sertleştirilir.

Dolgu işlemi genellikle tek seansta tamamlanır. Dolgu yapıldıktan sonra diş hekimi hastanın ilerlemesini izleyecek ve dolgunun herhangi bir soruna neden olup olmadığını kontrol edecektir.

 

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer

Diş dolguları, dolgu türüne bağlı olarak ortalama 20 dakikadan az sürer. Kozmetik kompozit diş dolguları diğer dolgu türlerine göre daha uzun sürer. Diş dolgusu için geçen süreyi belirleyen bir diğer faktör de oluşturulacak dolgu miktarıdır. Diş dolguları tek seansta tamamlanır.

 

Diş Dolgusu Ömrü Ne Kadar

İki ana diş restorasyonu ve koruma türü vardır: gümüş dolgular ve beyaz dolgular.

Amalgam dolgular olarak da bilinen gümüş dolgular güçlü ve dayanıklıdır. Gümüş dolgular çürümüş veya hasar görmüş dişlerin çoğunu onarabilir, ancak bu türle ilgili temel sorun, çok görünür olmaları ve gülümsemenin renginin bozulmasına neden olabilmeleridir.

Kompozit dolgular olarak da bilinen beyaz dolgular piyasadaki en popüler türdür. Kusursuz ve dayanıklı bir restorasyon oluşturmak için mevcut dişlerle renk uyumu sağlanabilir. Gümüş dolguların aksine, iyi bir ağız sağlığında beyaz dolgular genellikle 7-10 yıl dayanır.

Dolguların ömrünü ne sınırlar?

Bir dolgunun ömrünü etkileyebilecek birçok faktör vardır:

  • Tedavi türü
  • Tedavi alanının büyüklüğü
  • Yaşam tarzı.
  • Ağız hijyeni
  • Ek diş tedavisi

Tipik olarak, bölgede ek diş tedavisi gerekiyorsa yeni bir dolgunun etkinliği ve uzun ömürlülüğü azalacaktır. Bu durumda, diş hekimi canlı dişi korumak için tamamen yeni bir kuron önerebilir.

 

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş dolgusu; bir diş kırıldığında, çatladığında veya çürüdüğünde yapılır. Bu, bir dişin ağızda canlı ve sağlıklı kalması için eski görünümünü ve işlevini geri kazandırmaya yönelik özel bir prosedürdür.

Diş dolguları, işlemden önce veya sonra özel bir tedavi gerekmemesini sağlar. Ağrısız olduğu ve lokal anestezi altında kısa sürede tamamlanabildiği için karmaşık bir işlem olmaktan uzaktır. Dolgu işleminden sonra hastadan istenen tek şey, diş hekiminin belirleyeceği kısa bir süre boyunca yemek yememesidir. Bu uyarı, tedavi edilen bölgede devam eden uyuşukluk nedeniyle yemek yerken yanakların, dudakların, dilin veya diğer uzuvların kazara ısırılmasını veya yaralanmasını önlemeye yöneliktir.

  • Amalgam Dolgular: Amalgam dolgular cıva, gümüş, bakır ve kalay karışımından oluşan bir dolgu türüdür. Amalgam dolgular, özellikle arka dişlerde uzun süredir kullanılan bir dolgu türüdür ve dayanıklılıklarına ve uygun fiyatlarına rağmen, koyu renkleri nedeniyle estetik nedenlerle günümüzde daha az tercih edilmektedir.
  • Kompozit Dolgu: Plastik, akrilik reçine ve cam parçacıklarından oluşan ve UV ışığı altında özel ekipmanlarla sertleştirilmesi gereken bir dolgu malzemesidir. Kompozit dolgular amalgam dolgulara göre nispeten daha pahalıdır ve dayanıklılık açısından amalgam dolgularla neredeyse aynıdır, ancak dişe uyumlu renkte olmaları ve hem arka hem de ön dişlerde estetik bir görünüm sağlamaları nedeniyle yüksek talep görmektedir.
  • İyonomer Dolgular: Cam iyonomer dolgular floroalüminosilikat ve akrilik karışımıdır. Cam iyonomer dolgular kompozit dolgulara göre daha az dayanıklı olmalarına rağmen, florür salgılamaları ve dişe bağlanma özellikleri nedeniyle özellikle çocuk hastalarda güvenle uygulanabilirler.
  • Karbomer Dolgular: Son olarak, cam karbomer dolgular hidroksiapatit ve floroapatit malzemelerinden üretilen, daha az dayanıklı olan ve renk tutarsızlıkları gösterebilen, ancak kendi kendini iyileştiren bir dolgu türüdür.

Sizin için en uygun dolgu türü hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

 

Kompozit Diş Dolgusu

Kompozit dolgu diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılan restoratif bir tedavidir. Çürükleri onarmak, diş şeklini düzeltmek ve kırık dişleri restore etmek için kullanılırlar. Kompozit dolgular, doğal dişin rengiyle eşleşen bir reçine malzemesinden oluşur. Bu sayede diş restore edilirken estetik bir görünüm elde edilebilir.

Kompozit dolgular genellikle çürük dişleri olan kişilere uygulanır. Ancak aşınmış, çatlamış ya da kırılmış dişler de kompozit dolgudan faydalanabilir. Dişlerinizin şeklini düzeltmek, boşlukları doldurmak veya dişlerinizin rengini iyileştirmek istiyorsanız kompozit dolgu sizin için uygun olabilir.

 

Porselen Diş Dolgusu

Travma, kazalar veya yetersiz ağız bakımı nedeniyle ağızda diş kaybı meydana gelebilir. Eksik dişleri yerine koymak için çeşitli yöntemler vardır. Kompozit dolgular çoğunlukla ön dişler için kullanılırken, porselen dolgular çürüğün ilerlediği ve dişlerde aşırı hasara neden olduğu durumlarda tercih edilir. Ağırlıklı olarak güçlendirilmiş kompozitlerden yapılan porselen dolgular, laboratuvar ortamında üretilir ve klasik dolgularla restore edilemeyen dişlerin yeniden fonksiyon kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca dişin doğallığını korur ve uzun süreli dayanıklılık gösterirler. Restorasyonun kapladığı alana göre inley, onley ya da overlay olarak adlandırılırlar.

Porselen dolgular diş kayıplarının giderilmesinde en başarılı yöntemlerden biridir.

 

Ön Diş Dolgusu

Diş dolgusunun tüm aşamalarında kullanılan malzemeler çok önemlidir. Ön diş dolguları genellikle doğal görünümlü ve kaliteli malzemelerden oluşmalıdır. Ön dişler için dolgu işleminin aşamaları dişlerin durumuna bağlıdır.

Özellikle dişlerde kuvvetli çürük varsa mutlaka temizlik yapılmalıdır. Temizlenen dişteki çürük giderilirse bazı durumlarda dolgu yapılmasına gerek kalmaz. Bu durumların dışında dişte aşırı pul pul dökülme varsa dolgu gerekli görülebilir.

Öncelikle hastanın dişlerinin fotoğrafı çekilir ve nasıl bir görünüme sahip olması gerektiği konusunda uzman ile görüşülür. Belirlenen dolgu işlemi, dolguyu yerinde tutmak için 15 saniye boyunca asit uygulanmasını içerir.

 

Amalgam Diş Dolgusu

Gümüş dolgular olarak da bilinen amalgam dolgular, çürümenin neden olduğu boşlukları doldurmak için yaklaşık 150 yıldır kullanılan malzemelerdir. Amalgam dolgu malzemesinin neredeyse %50'si cıva, %22-32'si gümüş, %14'ü kalay ve %8'i bakırdır. Amalgam dolguların kalıplama kolaylığı nedeniyle uygulanması kolaydır, dayanıklı ve ekonomiktir. Özellikle derin çürük dişlerin korunmasında etkili olan amalgam dolguların en büyük dezavantajı renkleridir. Özellikle arka kısımdaki çürük dişler için koyu gri renkli ve dolayısıyla ağızda estetik olarak görünmeyen bir dolgu türünün kullanılması tavsiye edilir. Cıva alerjisi olan kişilerin amalgam dolgulardan kaçınması da hayati önem taşımaktadır.

 

Altın Diş Dolgusu

Altın Diş Dolguları, muayene sırasında elde edilen ölçüler dikkate alınarak laboratuvar ortamında kişiye özel olarak hazırlanır. Dolgu 20 yıla kadar dayanabilir, bu da periodontal hastalığı olan hastalar için önemli bir avantajdır. Ancak şu anda daha az tercih edilen bir konservatif diş tedavi yöntemidir.

 

Diş Dolgusu Sonrası

Diş hekimleri genellikle dolgu yapmadan önce dişin etrafındaki bölgeyi uyuşturur. Bu nedenle hasta işlem sırasında ve sonrasında bir ila iki saat boyunca uyuşukluk hisseder. Ancak bu lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra, diş doldurulduktan sonra bazı rahatsız edici hisler ortaya çıkabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Özellikle soğuk havalarda nefes alırken veya sıcak ya da soğuk içecekler içerken ağrı.
  • Diş etlerinde hassasiyet
  • Diş sıkarken ağrı
  • Yemek yerken, diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken ağrı.

Bu etkiler çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Diş tedavisi lokalize travmaya neden olur. Yumuşak dokular, çevreleyen sert dokular ve diş sinirleri gibi etkilenen yapılar farklı şekillerde tepki verir. Bazı kişiler anestezi uygulanan bölgede lokal ağrı da yaşayabilir. Rahatsızlığa bağlı olarak, ameliyat sırasında prosedür eksik veya yanlış olabilir. Dişe dolgu yerleştirildikten sonra ağrı veya hassasiyet beklenen sürenin ötesinde devam ederse, bir diş hekimine danışmakta fayda vardır. Diş hekiminin tedavi ile ilgili talimatlarına dikkat ediniz.

 

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı

Dolgu sonrası ağrının süresi kişiden kişiye ve dolgu yöntemine bağlı olarak değişir. Ancak genellikle dolgu işleminden sonra ağrı hafif ve kısa sürelidir. Ağrı genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar sürer. İşlem sırasında kullanılan dolgunun türü, uygulamanın yapıldığı bölge ve kişinin ağrı eşiği veya hassasiyeti gibi faktörler bu süreyi etkileyebilir.

Dolgu sonrası ağrı ve rahatsızlık, işlem yapılan bölgede şişlik, hassasiyet, hafif karıncalanma veya iğnelenme şeklinde ortaya çıkabilir. Bu semptomlar genellikle kendiliğinden azalır ve ağrı kesiciler veya soğuk kompresler gibi basit tedavilerle giderilebilir.

Ancak, dolgu sonrası ağrı şiddetli veya uzun süreli ise veya başka istenmeyen belirtiler (örneğin enfeksiyon belirtileri) varsa, derhal bir diş hekimine başvurulması tavsiye edilir. İşlem sonrası komplikasyonların mümkün olan en kısa sürede teşhis ve tedavi edilmesi önemlidir.

 

Diş Dolgusu Düşmesi

Bir çürük için diş hekimine gittiğimizde, diş hekimimiz genellikle dişi doldurarak çürüğü tedavi eder. Diş dolgularımız bazen insanların yediği sert yiyecekler nedeniyle veya aşınmalar sonucu düşer. Salgılanan tükürük diş dolgusunun düşmesine neden olur. Başka bir deyişle, tükürük salgısı zamanla dolgu malzemesinin yapısının bozulmasına neden olarak dişe daha az tutunmasını sağlayabilir ve bu da küçük müdahalelerle düşmesine neden olabilir.

 

Diş Dolgusu Düşme Nedenleri

Diş dolgusu kaybı, bir diş dolgusunun dişten ayrılması veya çıkması durumudur. Bir diş dolgusunun yerinden çıkmasının birçok nedeni vardır. Aşağıdakiler olası nedenlerdir

  • Zayıf bağlantı: Dolgu ile diş arasındaki bağlantı yetersiz veya zayıfsa, zamanla yerinden çıkabilir. Bu bağlantı zayıf olduğunda, dolgunun yerinde kalması daha zor hale gelir.
  • Aşınma ve yıpranma: Dolgular zamanla aşınabilir ve yıpranabilir. Bu durum özellikle çok fazla sert veya yapışkan yiyecekler yediğinizde meydana gelebilir.
  • Yeni çürükler: Dişin etrafındaki yeni çürükler dolgunun altındaki diş yapısını zayıflatarak dolgunun düşmesine neden olabilir.
  • Dolguların ömrü: Dolguların da bir ömrü vardır. Malzeme yaşlandıkça daha az dayanıklı hale gelir ve dolgu düşebilir.
  • Uygulama: Dolgular uygun şekilde yerleştirilmezse veya eksik hazırlanırsa, erken düşme eğilimindedirler.
  • Çiğneme basıncı: dişler üzerindeki güçlü çiğneme basıncı dolguların erken aşınmasına ve kaybına neden olabilir.
  • Diş gıcırdatma ve sıkma (bruksizm): alışkanlık haline gelmiş diş gıcırdatma veya sıkma dolgunun gücünü zayıflatabilir ve yerinden kaymasına neden olabilir.
  • Çatlak dişler: Dişlerde çatlaklar varsa, bunlar dolgunun tutturulduğu alanı zayıflatarak dolgunun düşmesine neden olabilir.
  • Kötü ağız hijyeni: Kötü ağız hijyeni diş çürümesine yol açabilir ve bu da dolguların düşmesine neden olabilir.

Sıcak ve soğuk sıcaklıklardaki değişiklikler: Sürekli sıcak veya soğuk yiyecek tüketimi diş dolgusunun genişleyip büzülmesine neden olarak dolgunun sallanmasına yol açabilir.

 

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş dolgusu fiyatları düzenli olarak dalgalanabilir. Diş hekimi kendi dolgu fiyatlarını belirleyebilir. Bu durum kliniğin konumu, tedavi konforu ve diş hekiminin uzmanlık derecesi çerçevesinde değişkenlik gösterebilir.

Diş dolgusu fiyatını etkileyen diğer faktörler ise yapılacak olan diş dolgusunun türüdür. Amalgam ve kompozit dolgular için fiyatlar değişebilirken, porselen dolgular için farklı fiyatlarla karşılaşılabilir. Bununla birlikte hangi dişlere dolgu yapıldığına göre de fiyat değişebilmektedir. Örneğin ön diş dolguları daha fazla estetik çalışma gerektirir ve bu nedenle ön diş dolgularının fiyatı daha yüksek olacaktır. Bunun nedeni ön diş dolgularının hem estetik hem de özel tedavi gerektirmesidir.

Çeşitli nedenlerle oluşan diş kayıplarına bağlı ağız, diş ve çene fonksiyon bozukluklarınızı iyileştirmek ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşmak için bizi hemen arayın...