Yükleniyor

Ortodonti, diş ve ağız yapısındaki düzensizlikleri gidermek ve sağlıklı bir çene yapısı oluşturmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ortodonti hizmetleri her yaştan hasta için geniş bir tedavi seçeneği sunmaktadır.

Ece Clinic’in ortodontik hizmetleri ile estetik ve sağlıklı bir gülüşe kavuşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! Çok çeşitli tedavi seçenekleri sunuyor ve tüm yaş grupları için uygun çözümler sağlıyoruz. Metal braketler, şeffaf braketler ve lingual braketler gibi çeşitli seçenekler arasından seçiminizi yapın.

Ece Clinic’in ortodonti hizmetleri, pediatrik ve yetişkin ortodontisinde uzmanlaşmış deneyimli doktorlar tarafından yürütülmektedir. Pediatrik ortodontide, çene gelişimi ve diş dizilimi sorunlarını önlemek için tedaviye erken başlanır. Yetişkin hastalar için ise estetik konular göz önünde bulundurularak gülüş düzensizliklerini gidermek için kişiye özel bir tedavi planı geliştirilir.

Ece Clinic’in ortodonti hizmetlerinin avantajlarından biri, daha hızlı ve daha etkili tedaviye olanak tanıyan en son teknoloji ekipman ve malzemelerin kullanılmasıdır. Tedavi sırasında, düzenli kontrollerle hastanın ilerlemesini takip ediyor ve gerekli ayarlamaları yapıyoruz.

 

Ortodonti Nedir ?

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çenelerin yapısını düzeltmeyi amaçlayan bir diş prosedürüdür. Bu tedavi diş çapraşıklıklarını, hizasızlıklarını ve bozukluklarını düzeltmek, çenelerin ilişkisini iyileştirmek ve estetik bir gülüş elde etmek için uygulanır. Ortodontik tedavi genellikle metal braketler, şeffaf hizalayıcılar veya lingual braketler gibi cihazlar kullanılarak gerçekleştirilir. Bu aygıtlar dişlere hafif kuvvet uygulayarak dişleri zaman içinde düzeltir ve çene uyumunu sağlar.

Ortodontik tedavinin temel prensibi, dişleri yavaşça hareket ettirerek çene yapısını uyumlu hale getirmektir. Bu süreç, tedavi gören kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre özelleştirilir. Ortodontik tedavi genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürer ve ilerlemesi düzenli kontrollerle izlenir.

Ortodontik tedavi sadece estetik bir gülümseme sağlamakla kalmaz, aynı zamanda diş sağlığını ve işlevini de iyileştirir. Doğru bir kapanış çiğneme, konuşma ve genel ağız sağlığı için önemlidir. Ortodontik tedavi özgüveninizi artırabilir, gülüşünüzü daha çekici hale getirebilir ve genel yaşam kalitenizi iyileştirebilir.

Ortodontik tedavi uzman bir ortodontist tarafından planlanmalı ve yürütülmelidir. Doktorunuz ihtiyaçlarınızı karşılamak için sizinle birlikte çalışacak, en uygun tedavi ve süreci detaylandıracaktır. Ortodontik tedavinin sağlıklı bir gülümseme ve düz dişler için harika bir seçenek olduğunu unutmayın.

 

Ortodonti Tedavisi Nedir ?

Ortodontik tedavide kullanılan ortodontik braketler, yanlış hizalanmış dişleri ve çene bozukluklarını düzeltmeyi amaçlar. Ağız ve diş sağlığı açısından oldukça faydalı olan bu uygulama, çocukların ilerleyen yıllarda estetik diş bozuklukları yaşamasını engeller.

Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan çocukların bunu almaması durumunda estetik şekil bozukluğu ve buna bağlı psikolojik rahatsızlıklar, diş kanamaları, diş eti hastalıkları, konuşma güçlüğü, ağız kokusu, diş kayıpları ve dişlerin tam olarak temizlenememesine yol açabiliyor.

 

Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır

Dişler arasında boşluklar, çarpık dişler, sıkı dişler veya dışa doğru çıkıntı yapan dişler varsa ortodontik tedavi gereklidir.

Çiğneme güçlüğü, alt veya üst çenede çıkıntı, ağızdan nefes alma, dilin ön dişlere doğru itilmesi, parmak emme alışkanlığı ve çene kemiğinden gelen çatlama veya benzeri bir ses de ortodontik tedavi ihtiyacına işaret eden belirtilerdir.

Ortodontik tedavi en çok tercih edilen durumlar arasında;

  • Çene bozuklukları bağımsız olarak tedavi edilemediğinde
  • Estetik bir gülüş elde etmek için
  • Konuşma bozuklukları gibi semptomları iyileştirmek için
  • Normal çiğneme fonksiyonunu korumak için
  • Ortodontik tedavi yönteminin kalıcılığını korumak,
  • Çene kemiğini doğru pozisyona getirerek tedaviyi daha etkili hale getirmek,
  • Çene kemiği deformiteleri gibi engelleri ortadan kaldırmak için,
  • Diş pozisyonu ile ilgili sorunları ortadan kaldırmak için,
  • Ağız bakımının doğru ve uygun olmadığı durumlarda,
  • Solunum problemlerini ortadan kaldırmak ve doğru nefes almayı sağlamak.

belirtilebilir.

 

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır

Ortodontik tedavi iki tipe ayrılabilir: Hareketli ve sabit. Hareketli tedavi, hastanın şeffaf plaka veya aparey adı verilen protez bir cihazı ağzına takıp çıkarmasını içerir. Bu yöntem basit pleksus ve interdental boşlukları düzeltmek için kullanılır. Sabit tedavi, dişlere sabitlenen ve hasta tarafından çıkarılamayan braket adı verilen parçaların takılmasını içerir. Bu parçalar metal veya seramikten yapılır ve özel tellerle bir arada tutulur. Bu şekilde dişler hareket ettirilir ve pleksus düzeltilir.

Ayrıca bazı çene problemlerini düzeltmek için ağız dışından başlık veya kaplamalar kullanılarak çenenin düzeltilmesi sağlanır.

 

Ortodontik Problemlerin Oluşma Nedenleri

Ortodontik problemler bir dizi genetik ve çevresel nedenden kaynaklanabilir. Diş ve çene gelişimi sırasında ortaya çıkan sorunlar, çocukluk döneminde diş ve çenelere gelen travmalar ve çocukluk döneminde parmak emme gibi kötü alışkanlıklar ortodontik sorunları tetikleyebilir.

Günümüzde ortodontik sorunların en yaygın nedenleri süt dişlerinin erken kaybı ve genetik faktörler olmakla birlikte diş gelişimi ve çene pozisyonunda meydana gelen tüm sorunlar ortodonti ihtiyacını artırmaktadır.

 

Ortodonti Tedavisi Çeşitleri

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çenelerin pozisyonundaki anormallikleri tespit eden, erken evrelerde bunları önleyen veya durduran, ileri evrelerde ise düzelten bir tedavidir. Toplumda sıklıkla ortodontik tedavi olarak kullanılmaktadır.

Ortodontik tedavinin fiyatı, ortodontik tedavi gören hastaların aklına ilk gelen ama aslında en başta düşünülmesi gereken konulardan biridir. Mevcut sorun ve kullanılan tedavi yöntemi olmalıdır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri iki kategoriye ayrılabilir. Tedavi sırasında kullanılan teller; hastanın yapısal bozukluğuna ve hasta beklentilerine bağlı olarak değişebilir.

Kliniğimizde uygulanan Ortodontik Tedavi Çeşitleri;

  • Tel tedavisi (sabit ortodontik tedavi)
  • Kablosuz ortodontik tedavi (çıkarılabilir şeffaf plak (Invisalign) tedavisi)
  • Klinikte sunulan ortodontik tedavi türleri
  • Invisalign ortodontik tedavi (kablosuz ortodonti)
  • Metal diş telleri
  • Porselen ortodonti
  • Lingual ortodonti
  • Yetişkin ortodontisi
  • Pediatrik ortodonti
  • Çıkarılabilir ortodontik apareyler
  • Fonksiyonel ortodonti
  • Hızlandırılmış ortodonti

 

Ortodonti Tedavisi Aşamaları

Ortodontik tedavinin aşamaları beş temel adımdan oluşur. Her hasta farklı olsa da ortodontik tedavinin aşamaları adım adım ilerleyen bir sistemden oluşur.

Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Muayene
  2. Hazırlık
  3. Teşhis ve tedavi planlaması
  4. Aktif tedavi
  5. Pasif tedavi (yoğunlaştırma)

Olarak tanımlanmıştır.

 

Ortodonti İlk Muayene

İlk muayene sırasında uzman hekim tüm dişlerin pozisyonunu inceler ve mevcut durumu değerlendirir. Tedavi gerekiyorsa, hasta tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirilir. Hastanın onayı alındıktan sonra bir sonraki aşamaya geçilir.

Hazırlık

Ortodontik tedavi yapılmadan önce ağızdaki diğer sorunların düzeltilmesi gerekir. Çürük veya kırık dişler varsa, öncelikle bunların sağlam hale getirilmesi gerekir. Bunun nedeni ortodontik tedavinin uzun süreli bir süreç olmasıdır. Genelde tedavi süresi 18 ay ile iki yıl arasındadır. Bu süre zarfında dişlerin sağlığı özellikle önemlidir.

İlerleyen aşamalarda periodontal hastalık söz konusudur. Dişler fırçalandığında kanama varsa ya da diş etlerinde problem varsa tedavi gereklidir. Daha sonra herhangi bir sorunun devam edip etmediğini belirlemek için tekrar röntgen çekilir.

 

Teşhis ve tedavi planlaması

Planlama ve teşhis aşamasında önce yeniden bir muayene yapılır. Daha sonra dişler ve ağız 3 boyutlu olarak fotoğraflanır. Uzman, görüntüleri analiz ederek hastayı uygulanacak yöntemler ve alternatif yöntemlerin olup olmadığı konusunda bilgilendirir.

 

Aktif Tedavi

Hastalar en çok ortodontik tedavi sırasında yaşadıkları acıdan korkarlar. Ancak ortodontik tedavi sırasında acı veya sıkıntı hissetmeye gerek yoktur. Ortodontik aparey takılmadan önce dişlere geçici olarak braketler takılır. Hastanın seçtiği ortodontik aparey daha sonra braketlere takılır.

Ortodontik apareyler takıldıktan sonra hasta doktordan bir açıklama alacaktır. Diş tellerinden sonra diş sağlığına özel dikkat gösterilmelidir. Özellikle kola gibi asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

 

Pasif tedavi (pekiştirme)

Braketler ve ortodontik apareyler çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisi başlar. Bu tedavinin amacı yeni diş pozisyonunu korumaktır. Sabit ve çıkarılabilir olmak üzere iki seçenek vardır. Dişler tam olarak yerleşene kadar en az üç ay boyunca retainer takılmalıdır.

 

Ortodonti Şeffaf Plak

Yanlış çene kapanışına yönelik ortodontik tedavi, özellikle yanlış hizalanmış dişlerin ve pleksusun düzeltilmesi için yeni tekniklerle çeşitlendirilmiştir. Uzun zamandır diş tellerine alternatif olarak kullanılan şeffaf plak tedavisi (diş telsiz ortodonti) tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu tedavi, rahatsız edici ortodontik apareyler kullanılmadan, kişiye özel, şeffaf plakalar kullanılarak dişlerin düzeltilmesini sağlar. Bu tedavi yöntemi hastalığa sahip kişilere birçok fayda sağlamaktadır. Bu tedaviden sonra bozulmayı en aza indirmek için, dişlere uzman tarafından önerilen süre boyunca koruyucu plaklar takılmalıdır.

Telsiz ortodontik tedavi, klasik metal veya porselen telleri tercih etmeyen ve 3D yazıcı ile tek tek üretilen şeffaf plakların uygulanmasıyla gerçekleştirilen bir ortodontik tedavi yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Şeffaf plakalar, diş tellerini tercih etmeyen ancak dişlerinin görünümü konusunda endişe duyanlar için en estetik tedavi seçeneklerinden biridir. Bir diş kalıbı alınır ve dijital alana aktarılır, burada dişler dijital ortamda kademeli olarak uygun pozisyonlarına getirilir.

 

Ortodonti Köpek Dişleri

Aslında sürme zamanı çoktan geçtiği halde çene kemiği içinde gömülü kalan dişlerin, dişlerde ve çene kemiğinde şiddetli ağrılara neden olduğu bilinmektedir. Komşu dişlere gömülü kalan veya diş çürümesine neden olan gömülü dişler ortodontik tedavi yaklaşımı kullanılarak çekilmelidir. Ortodontik tedavi ile yetersiz tedavi edilen ve şiddetli ağrıya neden olan yarı gömülü dişlerin lokal anestezi kullanılarak gömülü diş üzerinde ameliyat yapılması gerekebilir.

Kesici diş, çene kemiği içinde kalan ve sürme zamanı geldiğinde konumlanmayan bir diştir. Genellikle alt yirmi yaş dişleri, üst yirmi yaş dişleri, köpek dişleri ve biküspitler, durum hastadan hastaya değişmekle birlikte, en hassas dişler olarak bilinmektedir. Bununla birlikte, diğer komşu dişler de etkilenebilir.

 

Dişlerin gömülü olduğunu gösterebilecek belirtiler şunlardır:

  • Çenede veya kulakta şiddetli ağrı,
  • Diş etlerinde kızarıklık,
  • Dişlerde ve diş etlerinde dayanılmaz ağrı,
  • Dişin gömülü olduğu bölgede gözlenen şişlik,
  • Lenf düğümlerinin belirgin şekilde şişmesi gömülü bir dişten kaynaklanabilir ve bir belirti olarak kabul edilir.

Diş çürüklerine neden olabilecek birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Genetik faktörler dişlerin üzgün kalmasına neden olabilir,
  • Dar çeneler nedeniyle ağızda yer kalmaması dişlerin gömülü kalmasına neden olabilir,
  • Enfeksiyon, yani çekilmesi gereken bir süt dişinin tedavi edilmeyen çürüğü nedeniyle dişin alt kısmında oluşan iltihaplanma, dişin gömülü kalmasına neden olabilir.

 

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer

Gülüşünüz nasıl eşsiz ve türünün tek örneği ise, aldığınız ortodontik tedavi de sadece size özel ve ihtiyaçlarınızı karşılamaya yönelik olmalıdır. Ortodontik tedavi ne kadar sürer sorusuna cevap olarak 'geçmişte ortodontik tedavi uzun sürebiliyordu' diyebiliriz ancak teknolojinin geldiği noktada, bugün olduğu gibi, teknolojinin yarattığı yepyeni imkanlar sayesinde iyi bir ortodontik tedaviyi kısa sürede tamamlamak mümkün ve İyi bir ortodontik tedavinin kısa sürede tamamlanması mümkün olmaya başlamıştır. Ayrıca, kişiselleştirme olanakları sunan braketler ve şeffaf ortodontik plakalar, tedavi sırasında hastanın rahatsızlığını azaltmış ve tedavi sürecini kolaylaştırmıştır.

Tedavi süresini etkileyen faktörler şunlardır:

  • Sorunun ciddiyeti.
  • Yüz ve çene yapısının büyüme derecesi.
  • Dişlerin, diş etlerinin ve destekleyici çene kemiğinin sağlığı.
  • Tedavi ile bireysel işbirliği.

 

Ortodonti Doktoru

Ortodontistler ve diş hekimleri arasında bazı temel farklılıklar vardır. Genel olarak diş hekimleri diş ve diş eti sağlığına yönelik tedaviler uygularken ortodontistler diş ve çene yapısı üzerinde çalışırlar.

Ortodontistler diş dizimi, diş telleri, ortodontik tedavi yöntemleri ve benzeri birçok yöntemi uygularlar. Ortodontistler hastaların yaşadığı diş bozukluğu problemlerini tespit ederler.

Ortodontistler dişlerin ve çenelerin yapısından sorumludur. Bu alanda uzmanlaşmış doktorlar, hastanın dişlerindeki yapısal bozukluklara müdahale ederek onlara doğal, estetik bir görünüm kazandırır. Ortodontistler dişlerin rahatsız görünmesini engeller ve diş problemlerini büyümeden önler.

 

Ortodonti Hastanesi

Bölüm, dişlerin ve çenelerin ideal estetiğini ve işlevini sağlayarak bireylerin yaşam kalitesini artırmaya katkıda bulunur. Diş sağlığının yanı sıra, bu uzmanlık gülüşün iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlar.

Hangi yaşta olursa olsun, ortodontik sorunlar tedavi edilmediği takdirde daha da kötüleşebilir. Zamanla, pleksus nedeniyle dişlerin yeterince temiz tutulamamasından kaynaklanan diş çürüğü ve diş eti hastalığı diş kaybına yol açabilir. Ayrıca, maloklüzyon diş yüzeylerinde anormal aşınmaya, çiğneme ve konuşma güçlüğüne ve destekleyici kemik ve diş eti dokusunda hasara neden olabilir.

Ortodonti bölümündeki tedavi şunları içerir:

  1. Braketlerle ortodontik tedavi (tel tedavisi) (estetik braketler, metal braketler, kilitli braketler)
  2. Lingual ortodonti (labial yerine lingual tarafa yapıştırılan sabit braketlerle tedavi)
  3. Invisalign - ClearAlign (Invisalign, görünmez diş apareyi olarak adlandırılan şeffaf bir ağızlık ile diş çapraşıklığını düzelten bir tedavidir).

 

Ortodonti Fiyatları

Ortodontik tedavi, braket adı verilen bir malzemenin dişlere yapıştırılmasını ve zaman içinde (ortalama 18 ay) dişlerin pleksusunun düzeltilmesini içerir. Ortodonti fiyatları şu anda değişkenlik göstermektedir. Peki bu değişkenliğin sebepleri nelerdir? İşte ortodonti fiyatlarındaki farklılıkların nedenlerinden bazıları:

  • Kullanılan malzemelerin türü
  • Kullanılan malzemelerin kalitesi (braketler, yapıştırıcılar, titanyum teller)
  • Diş çapraşıklığı miktarı
  • Tedavi süresi
  • Tedavide profesyonellik

Çeşitli nedenlerle oluşan diş kayıplarına bağlı ağız, diş ve çene fonksiyon bozukluklarınızı iyileştirmek ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşmak için bizi hemen arayın...