Yükleniyor

İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerine titanyum malzemeden yapılmış vidaların çene kemiğine yerleştirildiği bir prosedürdür. Eksik dişleriniz varsa ve protez veya köprüleri denediyseniz, ancak iyi oturmuyorlarsa, rahat değillerse, iyi görünmüyorlarsa veya daha fazla rahatsızlığa neden oluyorlarsa, tedavilerimizi düşünün. Bu popüler tedaviler sayesinde, bu modifikasyon mevcut gülüşünüze kalıcı olarak uyum sağlar ve tıpkı doğal dişleriniz gibi çiğnemenize, gülümsemenize, konuşmanıza ve gülmenize olanak tanır. Bu tedaviyle ilgili en iyi şeylerden biri, belirli koşullar altında herhangi bir ek dış bakım gerektirmemesi ve bir kez takıldıktan sonra varlığını bile unutacak olmanızdır. Bu nedenle, bu tür bir diş protezi doğal ve güvenli olarak kabul edilir. Titanyum implantların yeni bir diş için güçlü bir kök oluşturmak üzere çene kemiğine yerleştirildiği implant cerrahisi ile artık protezler veya eksik dişlerle ilgili sorunlar hakkında endişelenmenize gerek yok.

 

İmplant Nedir ?

İmplant, eksik bir dişin sonucu olarak çene kemiğine yerleştirilen, genellikle vida şeklinde yapay bir diş köküdür. İmplantlar genellikle titanyumdan yapılır ve yüksek histo-uyumlulukları nedeniyle yüksek başarı oranına sahiptir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre avantajı, komşu dişlere zarar vermemesidir; kemik gelişimi tamamlanmış 18 yaşın üzerindeki herkes implant tedavisi görebilir.

 

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi öncesinde detaylı bir muayene yapılır ve ağız içi röntgenleri çekilir. Bu işlem sırasında çene kemiği ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. İmplant yerleştirmenin iki farklı yöntemi vardır. Tek aşamalı yöntemde implant yerleştirilir ve ardından geçici bir kapak yapılır.

İki aşamalı yöntemde ise implant yerleştirildikten sonra diş etleri kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Daha sonra bir protez kuron yerleştirilir. Her iki yöntemde de geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çenede üç ay, üst çenede ise altı aylık bir iyileşme süresi gerekir.

 

İmplant Çeşitleri Nelerdir

İmplant tipi çoğunlukla diş hekimi tarafından yapılan muayene sonrasında hastanın diş ve ağız dokusundaki bulgulara göre ayrılır. Bu da başarılı bir sonuç elde etmek için eğitimli ve deneyimli bir uzman tarafından detaylı bir muayene ve teşhis gerektirir. En sık tercih edilen ve kullanılan implant tipleri de aşağıda listelenmiştir.

  • İntraosseöz İmplantlar: Günümüzde en yaygın kullanılan implant türüdür. Kemik içi implantlar olarak da adlandırılan intraosseöz implantlar, bir veya daha fazla diş eksik olduğunda uygulanır.
  • Endodontik İmplant: Bu, dişin dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü artırmak için mevcut bir doğal dişe bir implantın yerleştirildiği bir tedavidir. En sık tercih edilen türlerden biridir.
  • Transosseöz İmplantlar: İmplantlar sadece eksik dişin olduğu bölgeye değil, tüm çene kemiğine yerleştirilir. Yerleştirilmeleri zordur ve genel anestezi gerektirirler. Ayrıca uygulanması zordur ve yavaş iyileşme hızları nedeniyle daha az tercih edilirler.
  • İntramukozal İmplantlar: intramukozal implantlar en eski implant uygulamalarından biridir ve tamamen titanyumdan yapılır. Protez tutuculuğunu artırmak için uygulanırlar.
  • Subperiosteal İmplantlar: Daha az tercih edilen implant tipidir. Ancak intraosseöz bir implantı desteklemek için yeterli doğal çene kemiği olmadığında uygulanır.

 

İmplant Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli

İmplantlar, ağızda kaybedilen dişlerin işlevini ve görünümünü geri kazandırmak için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant vidası belirli bir kalınlık ve genişlikte bir yapıdır. Bu nedenle implantın yerleştirileceği yerdeki çene kemiğinin implant vidası için uygun yükseklik ve genişlikte olması gerekir. İmplant yerleştirilmeden önce dikkat edilmesi gereken durumlardan bazıları şunlardır:

  • Diş etleri tedaviden önce ve implant ağızda olduğu sürece tamamen sağlıklı olmalıdır.
  • İmplant tedavisinin bu alanda eğitim almış bir diş hekimi tarafından doğru bir şekilde planlanması önemlidir.
  • Kullanılan malzemelerin uygunluğu ve kemik yapısı implantın başarısını etkileyecektir.
  • Herhangi bir implant tedavisi yapılmadan önce kemik, diş etleri ve diğer dişlerin yeterince sağlıklı olduğundan emin olmak için bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.

 

Kimler İmplant Yaptırabilir

İmplant tedavisi 18 yaşından büyük, çene ve yüz gelişimi tamamlanmış kişiler için geçerlidir. Tedaviden önce, çene yapısının implant tedavisi için uygun olup olmadığını belirlemek için röntgen filmleri kullanılır.

Şeker hastalarında implant tedavisi yapılırken dikkatli olunmalıdır. Kişi kan inceltici ilaç kullanıyorsa, implant tedavisi yapılmadan önce ilaç kesilmelidir. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da implant tedavisi mümkündür

  • Sadece tek dişi olanlar.
  • Tam veya kısmi dişsizliği olan hastalar,
  • Çeşitli nedenlerle veya travma nedeniyle dişlerini kaybetmiş hastalar,
  • Çene veya yüz defekti olan hastalar,
  • Çene kemiği problemi olan hastalar,
  • Çıkarılabilir protez kullanmak istemeyenler.

 

İmplant Üstü Protez

İmplant protezler, hiç dişe sahip olmama sorununu çözmek için kullanılabilir. İmplant protezler iki kategoriye ayrılabilir. Sabit protezler ve yarı hareketli protezler.

  • Sabit Protez: Sabit protez, hasta tarafından çıkarılamayan bir protez türüdür. Diş dokusuna benzer bir malzeme kullanarak eksik dişlerin yerini alırlar. Sabit protezlerin uygulaması yapıştırma ve vida yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Sabit protez uygulaması için iki adet dayanıklı, uzun köklü diş yeterlidir.
  • Yarı Hareketli Protez: Bu tip protezler kısmen dişsiz dişler için kullanılır. Eksik dişlerin yerini alan, estetik ve doğal bir diş yapısı sağlayabilen bir implant prosedürüdür. Yarı hareketli protezlerin geometrisi geleneksel protezlere göre daha dikkatlidir. Bu tip protez tedavisi sayesinde tat alma duyusu olumsuz etkilenmez ve yiyeceklerin ısısı hissedilebilir. Ayrıca bu tip protezler diğer protezlere göre daha konforludur. Bu birçok özelliği ile implant protezler tedavi prosedürlerinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

 

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir

İmplant tedavisi geçici bir tedavi seçeneği değildir. İstanbul'da implant tedavisinin amacı kişinin yaşadığı diş sağlığı sorunlarına uzun süreli çözüm sağlamaktır. İmplant tedavisi bu nedenle sağlam ve konforludur.

Tedavinin uygulanması sırasında doğal diş yapısına zarar verilmemesine büyük özen gösterilir. İmplantların uygulandığı bölgede çevre dişler zarar görmez ya da tahrip olmaz. İmplant tedavisi gören kişiler hiç diş kaybetmemiş gibi hayatlarına devam edebilirler.

Bu açıdan bu tedavinin fizyolojik ve sosyal açıdan iyi hissetmeye ve özgüvenin geri gelmesine olanak sağladığı söylenebilir.

İmplant tedavisinde kullanılan titanyum vidalar diş etlerinin altına yerleştirilir, bu nedenle uyumsuzluk riski yoktur. Tedavi tamamlandıktan sonra çene yapısı ile diş yapısı arasında herhangi bir uyumsuzluk yaşanmaz.

Bu durum özellikle son zamanlarda yaygın kullanıma giren ve doğal dişlerle neredeyse aynı yapıya sahip olmasıyla bilinen zirkonyum için geçerli olmakla birlikte bu durumu da sunmaktadır. Bu faktörler sayesinde implant ile tedavi edilen dişler doğal bir görünüm sağlar.

 

İmplant Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

İmplant tedavisi sonrası iyileşme kişiden kişiye değişir ve bir dizi faktöre bağlıdır. Ancak genellikle implant tedavisinden sonra birkaç gün hafif ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu süre zarfında diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olmak için birkaç gün yumuşak gıdalar tüketmeniz önerilir. Bir implanttan sonra tam iyileşme birkaç ay sürer. Bu süre zarfında implantın diş eti ve kemikle kaynaşma süreci (osseointegrasyon) tamamlanır ve implant çene kemiğine sıkıca sabitlenir. İyileşme süreci boyunca, implantların iyi yapışmasını sağlamak için diş hekiminiz tarafından verilen bakım talimatlarına uymanız önemlidir. Ayrıca implantların sağlığını ve işlevini kontrol etmek için düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırmalısınız.

 

İmplant Tedavisi Sonrası Tavsiyeler

  • Tedaviden sonraki ilk birkaç gün dişlerinizi nazikçe fırçalamaya ve durulamaya devam edin. Ancak dişleri fırçalarken tedavi edilen bölgeye doğrudan bastırmayın ve hafif basınç uygulayın.
  • Tedaviden sonra ağrı ve şişlik hissetmeniz normaldir. Bu belirtiler için diş hekiminiz tarafından reçete edilen ağrı kesicileri kullanın.
  • Tedaviden sonra yiyecek ve içeceklerin sıcaklığına dikkat edin. Özellikle sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçının.
  • Tedaviden sonra dişlerinizi normal şekilde fırçalamaya devam edin. Bu, dişlerinizi temiz tutmaya ve tedavi sonrası enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Tedaviden sonra diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın. Bu şekilde dişlerinizin iyileşme sürecini izleyebilir ve gerekirse ek tedavi uygulayabilirsiniz.

 

İmplant Fiyatları

İmplant diş tedavisi, uzmanlar tarafından gerçekleştirilen prosedürlerden biridir. Günümüzde implant diş hekimliğinin birçok farklı türü vardır ve sıklıkla tercih edilen diş tedavisi yöntemidir. Bu nedenle 2024 implant fiyatları değişkenlik gösterebilir; 2024 implant fiyatları tercih edilen malzeme türüne ve tedavi yöntemine de bağlıdır.

İmplant tedavisi görmek isteyen hastalar, aşağıdaki sorulara net yanıtlar bulmak için muayene edilmelidir Güncel implant fiyatları göz önüne alındığında, tek bir diş için implant fiyatı ve implant sayısına göre belirlenen fiyat doktordan doktora değişmektedir. Bir implantın fiyatını belirlemek için bir uzmanla konsültasyon yapılması gerekir. Prosedürü ve uygun malzemeleri belirleyen muayene sonucunda fiyat belirlenir.

Çeşitli nedenlerle oluşan diş kayıplarına bağlı ağız, diş ve çene fonksiyon bozukluklarınızı iyileştirmek ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşmak için bizi hemen arayın...