Süt dişleri genellikle 6 aylıkken çıkmaya başlar. Süt dişlerinin sürmesi bebek yaklaşık 3 yaşına geldiğinde tamamlanır. Bu yaşta ağızda 20 adet süt dişi bulunur. Yapısal farklılıkları nedeniyle süt dişleri aşınmaya ve çürümeye eğilimlidir.
Altı yaşına gelindiğinde süt dişlerinin yerini kalıcı dişler alır. Bu durum ortalama 13 yaşına kadar sürer. Ağızda hem süt hem de daimi dişlerin bulunduğu 6-13 yaş arasındaki bu döneme karışık dişlenme dönemi denir. Bu dönemde, süt dişlerinde bulunan çürükler yeni sürmekte olan daimi dişlerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk diş hekimliği bölümümüzün ana misyonu, doğumdan ergenliğe kadar çocuk hastaların ağız ve diş sağlığını korumak, olası bir dizi sorunu önlemek, mevcut hastalıkları ve anormallikleri erken tespit etmek ve ilerlemeden tedavi edilmelerini sağlamaktır.
Pedodonti Nedir ?
Çocuk diş hekimliği, çocukların diş sağlığı ve diş bakımı ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Bebeklikten ergenliğe kadar olan süreçte dişlerin ve çenelerin gelişiminin gözlemlenmesi, çürük riskinin belirlenmesi, koruyucu önlemlerin alınması, süt dişlerinin korunması ve ileri yaşlarda oluşabilecek fonksiyonel ve ortodontik bozuklukların önlenmesinde çocuk diş hekimliği önemli rol oynar.
Pediatrik Diş Hekimi, pediatrik diş bakımı konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerine verilen isimdir. Çocuk diş hekimi olarak da bilinen pediatrik diş hekimleri, çocuğun diş hekimini korkmadan görebilmesi için çocuğun psikolojik ihtiyaçlarını dikkate alır. Ayrıca, çocuğun doğru diş fırçalama alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıklarının ayarlanması konusunda ailenin bilgilendirilmesini sağlarlar. Çocukluk çağındaki diş sorunlarının tedavi edilmeden bırakılmaması ve bir çocuk diş hekimi tarafından gerekli muayene ve yönetimin gelecekteki diş sağlığı düşünülerek yapılması önemlidir. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha duyarlı olmasında ve çocukların zamanında bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesinde fayda vardır.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Hangi Durumlara Müdahale Eder
Dental fobiye neden olan diş hekimi korkusunun birçok kişide erken yaşlardan itibaren mevcut olduğu bilinmektedir. Çocuk diş hekimleri bu fobinin erken yaşlardan itibaren önlenmesine yardımcı olur. Bir çocuk diş hekiminin öncelikli amacı, olası diş sorunlarını önlemek ve onları dişsiz bir geleceğe yönlendirmektir. Pedodonti (çocuk diş hekimliği) bölümünün kapsadığı prosedürler, çocukların ağız ve diş sağlığı açısından çok değerlidir ve şunları içerir:
- Çocukların diş fobisinden muzdarip olmamasını sağlayın.
- Ağız ve diş bakımı ve sağlığı ile ilgili olarak erken aşamada önleyici tedbirler alınabilir. Ayrıca çocuklar ve aileleri arasında bu konuda farkındalık yaratın.
- Çürük risk gruplarını belirleyin ve kişiye özel koruyucu tedavi programları düzenleyin.
- Süt ve genç daimi dişlerin restoratif ve endodontik tedavisini gerçekleştirin.
- Pediatrik diş hekimliği (çocuk diş hekimliği) koruyucu tedavi sağlar.
- Yeme alışkanlıkları.
- Sağlıklı çene ve diş gelişimini kontrol eder. Ayrıca bozuklukları tespit eder ve önleyici ortodontik tedavi sağlar.
- Süt dişlerinde çekim işlemleri yapılır ve gerekirse pediatrik protezler ve yer tutucular kullanılır.
- Diş travması olan çocukların takip ve tedavisini yapar.
- Sedasyon veya genel anestezi altında klinik veya ameliyathane koşullarında özel ilgi gerektiren çocukların diş tedavilerini gerçekleştirir.
Pedodonti Nasıl Uygulanır
Pediatrik diş hekimliği çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Çocuk hastaların süt ve karma dişlerinin oluşumu sırasında ağız hijyeninin sağlanması ve gelişen herhangi bir hastalığın tedavisi çocuk diş hekimliğinin ilgi alanıdır. Tedavi çerçevesinde, hem süt hem de daimi dişleri güçlendirmek ve çürümeye karşı daha az duyarlı hale getirmek için topikal olarak florür uygulanır. Diş çürükleri dolgu veya çekim ile tedavi edilir. Parmak emme, dudak emme ve uygunsuz yutma gibi uyumsuz alışkanlıklar teşhis ve tedavi edilir.
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, çocuklar ilk dişleri çıktıktan sonra her altı ayda bir diş hekimine görünmelidir. Bu, diş kontrol rutinlerinin altı ay ile bir yaş arasında başlamaması gerektiği, ancak diş sağlığının her altı ayda bir kontrol edilmesi gerektiği anlamına gelir. Bazı ebeveynler çocuklarını altı ay ile bir yaş arasında diş hekimine götürmeleri gerekip gerekmediğini merak edebilir. Ancak çocuk diş hekimlerinin temel amacı çocukların dişlerini çürümeye karşı korumaktır. Bu nedenle diş kontrolleri mümkün olduğunca erken, 6 ay ile 1 yaş arasında başlamalıdır. Pediatrik diş muayeneleri çocukların dişlerini çürümeye karşı korur ve ebeveynleri çocuklarının diş sağlığı ve diş çürüğü hakkında bilgilendirir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir
Süt dişleri ve ardından karma dişler, çocuğun gelişiminin en aktif döneminde gelişir. İlk süt dişleri altıncı ayda çıkmaya başlar. Süt dişleri bazen dökülür ve yerini kalıcı dişlere bırakır. Bu durum 12 yaşına kadar devam eder. Çocukluk dönemi boyunca 20 süt dişi ısırma, çiğneme ve ezme yoluyla sindirime yardımcı olur ve yüz ile çenelerin gelişimini etkiler.
Süt dişleri daimi dişlerin sürmesine rehberlik eder, daimi dişlerin sürmesi için gereken alanı korur ve daimi dişler için sağlıklı bir temel hazırlar. Bir süt dişinin erken kaybı, komşu dişlerin onun boşluğuna doğru hareket etmesine neden olur. Bu nedenle, yanlış hizalanmış süt dişleri daimi dişlerin sürmesini engelleyebilir veya pleksusa neden olabilir.
Ayrıca süt dişlerinin erken kaybı çene gelişimini etkileyerek estetik ve konuşma bozukluklarına neden olabilir. Daimi dişlere uygulanan tüm tedaviler süt dişlerine de uygulanabilir. Çocuk dişlerinin tedavisi (pediatrik diş hekimliği) özel bir yaklaşım gerektiren ayrı bir diş hekimliği dalıdır.
Ayrıca çocukların büyüme sürecindeki iskeletsel çene gelişiminin bir ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bu uzmanların gözetimi altında klinik, çocukların gelişim yıllarında diş ve ağız sağlığını korumak için önleme ve tedavi hizmetleri sunmaktadır.
Pedodonti Koruyucu Uygulamaları Nelerdir
Çocuk diş hekimliğinin temel amacı, çocukların çocukluk döneminde ağız ve diş rahatsızlıkları yaşamalarını önlemek ve çürüksüz bir yaşam sürmelerini sağlamaktır. Bu doğrultuda yapılan tüm uygulamalar pediatrik dental koruyucu uygulamalar olarak adlandırılır.
Çocukların diş çürüğü geliştirmesini önlemek için ebeveynler bu soruna katkıda bulunan yanlış davranışlar ve zararlı alışkanlıklar hakkında bilgilendirilir. Ayrıca çocuk koruyucu diş hekimliği kapsamında uygulanan yüzey florlama ve periorbital fissür örtücü işlemleri gerekli görüldüğü durumlarda hastalara uygulanmaktadır.
- Fluorid Uygulamaları
- Fissür Örtücü Uygulamaları
- Yer Tutucu Uygulamaları
- Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi
Fluorid uygulaması
Fluorid, diş çürümelerini önleyen ve dişlerin yapısını güçlendiren bir elementtir. Fluorid diş macununda ve bazı besin maddelerinde bulunur. Ancak çocuklar genellikle dişlerini fırçalamamakta ve bu nedenle diş çürümesini önleyecek kadar Fluorid alamamaktadır. Bu durumu önlemek için 'yüzeysel Fluorid kullanılır. Uzman Fluorid sadece diş hekimleri tarafından yapılabilen bir işlemdir.
Yüzey Fluorid, özellikle diş çürümesine karşı savunmasız olan çocuklara uygulanır. Bu şekilde dişler üzerinde yeterli miktarda Fluorid birikir, bu da diş yapısını güçlendirir ve çürüğe daha az eğilimli hale getirir. Etkinliğini artırmak için yüzey Fluorid uygulaması her altı ayda bir yapılmalıdır.
Fissür örtücü
Çürüğü önlemek için kullanılan bir diğer yöntem de dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girintilerin (periorbital fissürler) diş hekimlerinin 'periorbital fissür örtücü' adını verdikleri bir madde ile kapatılmasıdır. Ağız içi mikro-organizmaların ve gıda artıklarının çoğu dişlerin girintili bölgelerinde bulunduğundan, periorbital fissürlerin kaplanması mikro-organizmaların ve gıdaların birikmesini ve yapışmasını önleyerek çürük diş oluşumunu engeller.
Yer tutucu
Eksik bir süt dişini korumak için takılan sabit veya çıkarılabilir bir cihaza 'yer tutucu' denir. Bir süt dişi herhangi bir nedenle kaybedilirse, altı hafta içinde diğer dişler boşluğa doğru hareket etmeye başlayacak ve çekilen süt dişinin yerini kaplayacaktır. Bu olduğunda, daimi dişler ideal konumlarından çıkamazlar. Bu durum çocukluk çağında yanlış hizalanmış dişlere ve ortodontik sorunlara yol açabilir. Yer tutucular plastik veya metalden yapılır. Süt dişlerinin sayısına ve konumuna bağlı olarak hareketli veya sabit olabilirler.
Çocukların Diş Hekimine Götürülmesi
Çocukların büyüdüklerinde bir dizi ağız ve diş sağlığı sorunu yaşamamalarını sağlamak için diş kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır. Aynı zamanda çocuklara diş hekiminden korkmamaları gerektiği öğretilmelidir. Bu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilecek çeşitli fobileri de önleyecektir. İlk diş muayenesinin özellikle çok önemli olduğu vurgulanmalıdır. Ağız bakımı ve diş temizliği de süt dişleri olarak adlandırılan ilk dişler çıkmaya başladığında başlamalıdır.
Bazen aileler nasıl olsa dökülecek diye süt dişlerini önemsemezler. Süt dişlerinin temizliği ve bakımı ihmal edilir. Bu durum çocukların ileride birçok sorunla karşılaşmasına neden olabilir. Düzenli ağız bakımı ve diş kontrollerine giden çocukların bir dizi soruna yakalanma riskinin daha düşük olduğu bilinmektedir. Ancak bu riski azaltmak için tedaviye ideal zamanda başlamak da önemlidir.
Elbette çocuğun ilk diş muayenesi çok önemlidir. Bu muayene sırasında gerekli yönetim, çocukların korkmamasını ve sonraki ziyaretlerde rahat olmalarını sağlayacaktır. İlk ziyaretten önce, çocukların rahatlamasına ve konuyu daha iyi anlamasına yardımcı olmak için aşağıdakiler yapılabilir
Diş hekimine gidecek çocuklar için hazırlanmış, yaş gruplarına uygun video ve animasyonları izleyin. Videolar ve animasyonlar sayesinde çocuklar yapılacak muayene hakkında önceden bilgi sahibi olur ve muayene sırasında korkma olasılıkları çok daha düşük olur.
Randevuyu çocuğun iyi bir ruh hali içinde olduğu bir zamana ayarlamak önemlidir. Randevular çocuğun iyi bir ruh hali içinde olduğu bir zamanda alınırsa, çocuk randevuya gelmeye daha istekli olacaktır.
Aileler sakin ve istekli bir şekilde çocuklarına daha önce diş hekiminde aldıkları hizmetleri anlatabilirler. Bu durum çocuğun diş kontrolünden korkmasını engelleyecek ve ona cesaret verecektir.
Biberon Çürüğü Nedir
Biberon çürüğü, bebeklerin ve küçük çocukların süt dişlerinin uzun süreli biberon kullanımı nedeniyle aşındığı ve lekelendiği önemli bir sorundur. Bu sorun, şekerli sıvıların, süt ve diğer içeceklerin ve takviyelerin bebeğin dişleri üzerinde çok uzun süre kalmasından kaynaklanır ve bebeğin dişlerinin erken çekilmesine yol açar.
Süt Dişleri Üzerinde Siyah Leke Oluşması
Diş rengi değişiklikleri farklılık gösterir ve dişlerdeki koyu lekeler bebeklik veya erken çocukluk döneminde ilaç kullanımına bağlı olabileceği gibi diş çürümesinin başlangıcında görülen lekeler de olabilir. Bu tür lekeler fark edilirse, nedenini araştırmak için bir diş hekimine başvurulmalıdır. Ebeveynler çocuklarına sağlıklı dişler kazandırmak için ellerinden geleni yaparlar, ancak çocuklarının dişlerini yeterince iyi temizlememek küçük çocukların dişlerinde koyu lekelere yol açabilir. Koyu lekeleri artıran faktörler.
- Aşırı kırmızı meyve tüketimi, kırmızı abur cuburlar, ketçap ve soya sosu gibi renklendirici maddeler diş lekelenmesini artırır.
- Demir içeren gıdalar ve ilaçlar da dişlerde renklenmeye neden olabilir. Ayrıca, bazı insanlar normalden daha gözenekli mine yapılarına sahiptir ve bu mine yapıları da lekelenmeye oldukça yatkındır.
- Geçmişte yaşanan travmalar da dişlerde nekroz ve koyulaşmaya neden olabilir.
- Tetrasiklin gibi antibiyotikler ve aşırı florlu gıda ve macun alımı da dişlerde gri veya siyah lekelenmelere neden olabilir.
- Klorheksidin gargarası da lekelenmeye neden olabilir.
- Genetik nedenlerden dolayı görünürde hiçbir sebep yokken de lekelenme meydana gelebilir.
Çeşitli nedenlerle oluşan diş kayıplarına bağlı ağız, diş ve çene fonksiyon bozukluklarınızı iyileştirmek ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşmak için bizi hemen arayın...