Periodonti, dişlerin ve dişlerin etrafındaki dokuların hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile tedavi sonrası elde edilen sağlığın sürdürülmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalına verilen isimdir.
Periodontolojinin temel amacı, en umutsuz derecede sağlıksız dişleri bile ağızda tutmaktır. Tedavi yöntemleri diş ve diş çevresi dokulardaki hastalığın tipine ve şiddetine bağlıdır. Bunlar ağız hijyeni eğitimi, diş taşı temizliği, kök düzleştirme, rejeneratif rekonstrüksiyon ve muko-gingival prosedürler olarak özetlenebilir.
Periodontal tedavinin ilk uygulama aşamasında, sağlık sorunlarının başlıca sorumlusu olan plak, hasta tarafından diş fırçası, diş ipi ve diş arası fırçası kullanılarak temizlenirken, dişler üzerindeki birikintiler diş hekimi tarafından özel ekipmanlar kullanılarak uzaklaştırılır.
Periodontoloji Nedir ?
Periodonti, periodontal hastalıkların teşhis ve tedavisi ile tedavi sonrası ağız ve diş sağlığının korunması ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine periodontist denir. Diş etlerinde meydana gelen tüm sorunlar bu bölümde incelenir.
Periodontal hastalığın ve diş dokusunun verdiği rahatsızlığı en aza indirmek, hastalığın ve iltihabın ilerlemesini durdurmak ve tedavi etmek için araştırmalar yapılır. Hastanın ağız ve diş sağlığını geri kazandırmak için belirlenen tedaviler uygulanır.
Periodontoloji Ne Yapar ve Nelere Bakar?
Periodontoloji, ağız boşluğunun tüm yumuşak doku hastalıklarını tedavi eder. Diş etlerini eski sağlıklı haline getirmek için gereken tüm temizlik ve diş eti cerrahisinin yanı sıra diş eti estetiği için gereken cerrahi, kemik erimişse kemik rekonstrüksiyonu cerrahisi ve çeşitli yaraların, büyümelerin ve eksik dişlerin tedavisi de bu birimde gerçekleştirilir.
Çeşitli nedenlerden kaynaklanan diş hastalığı, enfeksiyon ve diş eti iltihaplarının ilerlemesini önlemek için sorunlar teşhis ve tedavi edilir.
Tedavi süreci değerlendirilir ve gerekli iyileştirmeleri sağlamak için bir plan geliştirilir. Sorunlu diş eti ve yumuşak doku incelenir. İltihap veya enfeksiyon mevcutsa tedavi uygulanır.
Diş hekimi ekibi sadece periodontal hastalığı tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda tedavi sürecinde ve sonrasında diş yapısını da korur.
Diş Eti Rahatsızlıkları Hangi Belirtilere Yol Açar
Dişetinde meydana gelen sağlık bozuklukları, dokudaki hasarın boyutuna ve altta yatan hastalığa bağlı olarak çeşitli klinik semptomlara neden olabilir. Bu bağlamda, dişeti hastalıklarında sıklıkla aşağıdaki belirtiler görülür
- Diş etinde şişme, kızarıklık ve hassasiyet
- Diş etinden sık sık kanama
- Dişeti çekilmesi
- Sıcak, soğuk ve yiyeceklere karşı diş hassasiyeti
- Dişlerde gevşeme veya kayıp
- Çiğneme sırasında diş ağrısı
- Diş fırçalama ile düzelmeyen ağız kokusu
- Dişler ve diş etleri arasında iltihaplı sıvı birikimi.
- Isırma sırasında üst ve alt çenelerin tam örtüşmemesi (maloklüzyon)
- Ağız içinde kullanılan diş protezlerinin uyumsuzluğu
Periodontal Hastalıkların Tedavisinde Neler Yapılır
Diş eti sağlığının korunmasında en önemli faktör iyi bir ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Bu bakımdan periodontal hastalık tedavisinde ilk adım diş ve diş eti çevresindeki zararlı dokunun temizlenmesidir. Genel olarak periodontal hastalığın tedavisi üç şekilde özetlenebilir: derinlemesine temizlik, ilaç tedavisi ve cerrahi yaklaşımlar.
Derin temizlik, diş ve diş etlerinin her türlü gıda artığı, plak, tartar ve biriken artıkların çeşitli kimyasal olayların etkisiyle oluşan tartarlardan çeşitli dental uygulamalarla temizlenmesini içerir. Diş hekimleri, diş ve diş etlerinin hem görünen yüzey anatomik boşluklarında hem de diş köklerine kadar uzanan daha derin boşluklarda derinlemesine temizlik yapar. Temizlik sırasında anatomik girintiler - gıda artıklarının yapışmaya meyilli olduğu çıkıntılar - düzleştirilir ve pürüzsüzleştirilir. Temizlenen ve düzleştirilen yüzeyler diş etlerinin dişleri kavramasını ve desteklemesini kolaylaştırır.
İlaç tedavisi kapsamında ağız içi mikroorganizmaları uzaklaştırmak ve ağız hijyenini desteklemek için antiseptik gargaralar, diş ve diş eti enfeksiyonlarını tedavi etmek için de antibiyotikler reçete edilir.
Diş etlerinde veya çene kemiğinde ciddi hasar olan hastalar genellikle cerrahi olarak tedavi edilir. Bu durumda, diş etini keserek ve mikroorganizmaların gelişmesi muhtemel anatomik alanları düzelterek dişler ve kemik dokusu arasındaki tartar ve enfekte yuvaları çıkarmak için flep cerrahisi adı verilen bir prosedür kullanılır. Ameliyatın ardından diş eti yerine dikilir, dişe sıkıca tutturulur ve iyileşmeye bırakılır.
Çene kemiğinde ciddi hasar olan hastalarda kemik grefti ameliyatı gerekli olabilir. Bu durumda, hasarlı bölgeyi onarmak için hastanın diğer kemiklerinden alınan parçalar veya yapay kemik yapıları kullanılır. Benzer şekilde, zayıflamış veya azalmış dişeti dokusu olan hastalarda, dişetini restore etmek için yumuşak doku grefti uygulanır.
Periodontal Hastalıkları Nedir
Günümüzde insanlar hayatlarının bir noktasında farklı nedenlerle çeşitli periodontal hastalıklara maruz kalmaktadır. İnsanların yaşadığı periodontal hastalıklar, başta ağız ve dişler olmak üzere vücudun birçok bölgesini olumsuz etkileyebilir.
Çeşitli nedenlere ve faktörlere bağlı olarak insanlarda ortaya çıkabilen periodontal hastalıkla ilişkili en yaygın rahatsızlık türlerinden bazıları şunlardır
- Diş Eti İltihabı (Gingivitis)
- Kronik Periodontitis
- İlerleyici Periodontitis
- Sistemik hastalıkla ilişkili periodontitis
- Nekroza neden olan periodontal hastalık
- Dişeti apsesi
- Periodontal apse
belirtilebilir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenebilir
Diş eti çekilmesini önlemenin en iyi yollarından biri iyi bir ağız hijyenidir. Diş eti çekilmesini önlemenin bazı yolları şunlardır
- Ağız ve diş sağlığı için her altı ayda bir düzenli diş hekimi ziyaretleri.
- Diş ve diş eti bakımı için düzenli bir fırçalama rutini geliştirin.
- Diş fırçasını doğru ve doğru şekilde fırçalayın.
- Kılları çok sert olmayan bir diş fırçası kullanın.
- Bir diş hekimi tarafından düzenli diş taşı temizliği yaptırın.
- Yaşlılıkta diş ve doku kaybının önceden farkında olun ve gerekli önlemleri alın.
- Sigara kullanımı bırakılmalıdır.
- Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Diş Eti Şişmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer ?
Şişmiş diş etleri, tartar veya bakteri plağı dişlerin yüzeyinde birkaç günden fazla kaldığında ve sertleştiğinde ortaya çıkar. Plak ve tartarın, hepimizin günlük hayatımızda yapmayı tercih ettiği fırçalama ve diş ipi kullanma gibi ağız bakımıyla giderilmesi zordur.
Periodontoloji Fiyatları
Periodontal tedavinin fiyatı, tedavi sürecinde uygulanan yönteme, hastanın durumuna ve klinik koşullara bağlıdır. Bu nedenle doğru bir fiyat almak için öncelikle bir periodonti uzmanına danışmak önemlidir. İstanbul, ileri periodonti tedavilerinin uygulanabildiği merkezi lokasyonlardan biridir; ECE Clinic’te çalışan bir uzmana danışmanız size tedavi süreci hakkında bilgi verecektir.
Çeşitli nedenlerle oluşan diş kayıplarına bağlı ağız, diş ve çene fonksiyon bozukluklarınızı iyileştirmek ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşmak için bizi hemen arayın...