Diş protezleri, diş kaybına bağlı estetik ve sağlık kaybını önlemeyi amaçlar.
Diş kaybı, ağız sağlığını olumsuz etkileyen en yaygın durumlardan biridir. Diş kaybı çiğneme fonksiyonunu bozabilir, bu da konuşma ve dil fonksiyonlarını bozabilir. Ayrıca, diş kaybı kötü bir estetik görünüm de yaratabilir. Dişlerin etrafındaki dokular diş kaybından olumsuz etkilenebilir. Diş protezleri tüm bu olumsuzlukları önlemeyi amaçlar. Protez dişler çeşitli malzemelerden yapılabilir ve sabit ve çıkarılabilir protezler olarak ikiye ayrılabilir. Sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılan protezler, ihtiyaca, diş yapısına ve gereksinimlere bağlı olarak çeşitli şekillerde sunulur.
Diş Protezi Nedir ?
Ağız ve diş sağlığı, insanların hayatını doğrudan etkileyen konulardan biridir. Çürük ya da kazalar sonucu diş kayıpları yaşanabilir. Gerekli tedavi sağlanarak kaybedilen dişlerin yerine yeni dişler eklenebilir. Eklenen bu dişler yapay diş olarak adlandırılır.
Diş problemi olan kişilerde yeme içme problemlerini önlemek ve ağız estetiğini yeniden sağlamak için çeşitli uygulamalar için yeni dişler kolaylıkla eklenebilir. Ağız sağlığını korumak ve sağlıklı dişlerin ömrünü uzatmak için günde iki kez diş fırçalamak gereklidir.
Doktor, hastanın ağız ve çene yapısını inceledikten sonra sabit veya hareketli yapay dişleri takar. Bu şekilde hastaya gerekli çiğneme konforu sağlanmaya çalışılır.
Yapay dişler kişiye özel olarak tasarlanır. Bu sayede diğer dişler ve ağız yapıları ile yüksek derecede uyum sağlanır.
Gerekli tedavi için doktora başvurulduğunda ağız ve çene yapılarını daha iyi gözlemlemek ve eksik dişlerin doğru tedavisini sağlamak için röntgen çekilir. Röntgenlerle birlikte ağız boşluğunun detaylı bir muayenesi yapılır. Daha sonra uygun tedaviye başlanır.
Protetik Diş Tedavisi Nedir
Günümüzde diş hekimliğinde sekiz ana uzmanlık alanı bulunmaktadır. Protetik diş tedavisi de bunlardan biridir. Bir diş ya da dişler çeşitli faktörler nedeniyle kaybedildiğinde ağızda oluşan boşluklar çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonları olumsuz etkileyebilir. Bunların yanı sıra estetik sorunlar da ortaya çıkabilir. Sosyal hayattan soyutlanmaya yol açan bu durumlarda protetik tedavi yöntemleri devreye giriyor.
Protetik diş tedavisinde temel olarak eksik dişlerin yerine farklı tipte protezler uygulanır. Protetik tedavi, prostodontist olarak tanımlanan bir protez uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Prostodontist olarak da adlandırılan bu doktorlar, diş hekimliğinin yanı sıra protez alanında da uzmanlaşmıştır. Bir protez uzmanının tedavi alanı çok geniştir ve ağız boşluğundaki sabit ve çıkarılabilir protezlerin yanı sıra kanal tedavisi sonrası porselen kron dayanaklarını da kapsar.
Günümüzde protetik diş hekimliği, estetik diş hekimliği olarak da tanımlanmakta ve ortodonti gibi diğer diş hekimliği uzmanlık alanlarıyla multidisipliner bir yaklaşım içerebilmektedir. Diş protez uzmanları olarak da adlandırılan protez uzmanları, esasen hasarlı veya eksik dişlerin protezlerle değiştirilmesiyle ilgilenir. Bu durumda protezin hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmesi ve doğal dişle aynı boyut ve renkte olması önemlidir. Yapay dişler mevcut dokunun yerini almak için kullanıldığından, diş protezleri genellikle estetik diş hekimliği olarak bilinir. Bu sırada estetik görünüm çok önemli olsa da, protez diş hekimliğinde asıl olan kişinin çiğneme ve konuşma yeteneğini geri kazandırmaktır.
Estetiğe çok fazla önem verilirse ve tedavi yanlış yapılırsa, yanlış telaffuz ve yanaklarda çiğnemeye yol açabilir. Bu nedenle eksik dişler protez ile restore edilir edilmez estetik ve özellikle fonksiyonel kaygılar da giderilmiş olur. Eğer tüm dişler kaybedilmişse, protez uzmanı tarafından tam protezler uygulanır.
Protetik Diş Tedavisi Neye Bakar
Protetik diş tedavisi uygulamaları genellikle bir hastanın dişlerinin eksik olması sonucu, diş tedavisinin çeşitli nedenlerle geciktiği durumlarda uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde hastanın eksik dişinin yerine kişiye özel, özel olarak hazırlanmış protez diş, ağız boşluğunun bütünlüğünü bozmayacak şekilde çeşitli protezlerin takıldığı bir protetik diş tedavisi uygulamasıdır.
Protetik diş tedavisi, diş hekimlerinin aldığı eğitimin dışında uzmanlık eğitimi almış bir protez uzmanı tarafından uygulanan ve diş protez uzmanı olarak tanımlanabilecek bir işlemdir. Dental prostodontist olarak da adlandırılan protez uzmanları, diş hekimliğinin yanı sıra protez alanında da uzmanlaşırlar.
Diş protezciliği prosedürünün en önemli unsurlarından biri, hasarlı veya eksik dişlerin bir protezle değiştirilmesi, protezin hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmesi ve doğal dişlerle aynı boyut ve renkte olmasıdır.
Takma işlemi sırasında doğal diş hiçbir şekilde zarar görmez ve korunur. Yapay dişler mevcut dokunun yerini almak için kullanıldığından, protez diş hekimliği genellikle estetik diş hekimliği olarak bilinir. Estetik görünüm çok önemli olmakla birlikte, protez diş hekimliğinde asıl olan kişinin çiğneme ve konuşma yeteneğinin geri kazanılmasını sağlamaktır.
Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır
Genel olarak ağız içi restorasyonlarda sabit, hareketli ve implant üstü protezler etkilidir. Amaç, kısmi veya total cerrahi yoluyla bilinen bir mine görünümü sağlamaktır. Materyal seçimi hastanın ihtiyaçlarına ve ağız boşluğunun yapısına bağlıdır. Malzeme seçimi esas olarak zirkonyum ve laminat restorasyonlara dayanmaktadır. Bu nedenle protez uzmanı malzeme ve yöntem seçimine birçok açıdan karar verir. Sabit protezler genellikle aşağıdaki adımlarla üretilir
Bireysel ölçü alma ve hazırlama: Restore edilecek dişin orijinal ölçüsü laboratuvarda kısaltılır, ayarlanır ve tasarlanır. Buna ek olarak, hassas ölçüye göre minenin rengine uygun bir renk tasarımı oluşturulur.
Ön prova: Zirkonyum veya metal gibi malzemelerden yapılan protezler, ağız içi koşullarda protezle uyumluluk açısından test edilir.
Hasta ile son uyum: Bu, restorasyon sürecinin son aşamasıdır. Laboratuvarda tasarlanan porselen yapının tüm diş ve doku bağlantıları kontrol edilir. Renk, ağırlık ve doku dahil olmak üzere estetik görünüm kontrol edilir. Muayene sırasında hastanın yüzüne ve gülümsemesine dokunulur ve hasta onayı alınır. Bu aşama tamamlandıktan sonra, mine yapıları parlatılmak üzere cilalanmak üzere laboratuvara gönderilir.
Protez cilalama ve simantasyon aşaması: Protez laboratuvardan geldikten sonra ağızda son bir test yapılır ve protez sabitlenmeden önce hastanın onayı alınır. Protez yapıştırıcı ile sabitlendikten sonra fazlalıklar temizlenir. Restorasyon artık tamamlanmıştır.
Tedavi tamamlandıktan sonra hastaya şunu açıklayın: Restorasyonun ne kadar süre dayanacağı kişisel bakıma ve çevre dokuların sağlığına bağlıdır. Bu nedenle hastalara nasıl bakım yapacakları konusunda tavsiyelerde bulunulur ve düzenli kontrol randevuları almaya davet edilirler.
Protetik Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer
Genel olarak mukozanın durumu değerlendirilmeli ve diş yeni çekilmişse hasta en az 10 gün beklemelidir. Daha sonra çekilen dişin iyileşme durumu değerlendirilir. Eğer hasta iyi durumdaysa işleme başlanır.
Nihai protez, arklar arasındaki oklüzyonun doğruluğunu ve dişeti bölgesindeki mukoza ile teması değerlendirmek için ilk montaj için beş iş günü sonra ve ikinci montaj için üç iş günü sonra takılmalıdır.
Protez rezinden yapılmışsa, özellikle protez durdurulmuşsa yedi iş günü sonra tamamlanır (materyalin kimyasal işlemi için önerilen süre 24 saattir).
Hasta yemek yemeye başladığında ve günlük hijyen için çıkarıldığında, basıncı ayarlamak için daha fazla seans gerekir. İyi bir çiğneme fonksiyonu ve estetiği sağlamak için yabancı protez adapte edilmeli ve hasta bunu nasıl doğru kullanacağını öğrenmelidir.
Diş Protezi Çeşitleri
Diş protez tedavisinde sabit ve hareketli protezler yaygın olarak kullanılmakta olup implant protezleri de bu kapsamda değerlendirilebilir:
- Sabit protezler: Sabit protezler, mevcut sağlıklı dişleri veya implantları desteklemek için yapılan bir protez türüdür. Bu protezler çeşitli kimyasallarla ağız boşluğuna sabitlenir. Yaygın olarak kullanılan sabit protez türleri şunlardır
- Kronlar: Kaplama olarak da bilinen kronlar, çürük veya diş kırığı gibi bir dişin bütünlüğünü tehlikeye atan faktörlerin ortadan kaldırılması olarak tanımlanır. Böylece kişinin dişlerinin bütünlüğü korunur ve fonksiyonları geri kazandırılır. Ayrıca dişler arasındaki boşluklar da kuronlarla kapatılabilir. Kuron yerleştirme işlemi, dişin belirli bir ölçüde tıraşlanması ve ardından kuronun dişe sabitlenmesi ile gerçekleştirilir.
- Metal destekli porselen Kaplama: Bu tip protezlerin ağızda görünen dış kısmı porselenden yapılır, ancak kaplamanın iç kısmı metalden yapılmıştır. Sonuç olarak ışık geçirgenliği düşüktür. Metal destekli porselen kaplamalar bu nedenle estetik açıdan hoş olmakla birlikte doğallık açısından sorun yaratabilir. Estetik tercihi güçlü olan hastalarda ön dişler için önerilmezler.
- Zirkonyum destekli Kaplama: Işık geçirgen zirkonya veneerler bu açıdan doğal görünüme en yakın olanlardır. Zirkonyum destekli porselen veneerler olarak da bilinen bu uygulama dişin görünen kısmında porselen, iç kısmında ise zirkonyumdan oluşur.
- Seramik kaplama: Kompozit lamina veya seramik kronların uygulanması dişin fazla aşındırılmasını gerektirmez. Bu işlem diş parlatma olarak tanımlanabilir. Bu tip kaplamaların alt kısmında metal yoktur. Seramik kuronlar temperlenmiş porselenden yapılır. En estetik kaplama olarak bilinir. Bu bakımdan özellikle ön dişlerin restorasyonu için sıklıkla kullanılır.
- Köprü: Bir veya daha fazla dişin eksik olduğu durumlarda uygulanan köprü tedavisinde, mevcut çürüklere komşu olan sağlıklı dişler köprü postu olarak kullanılır. Geleneksel, kanatlı ve asma gibi farklı köprü tedavi teknikleri, eksik dişin veya diş grubunun yerine yapay dişler uygular. Bu şekilde kaybedilen işlevsellik ve estetik geri kazandırılır.
- İmplant: İmplantlar, diş kaybının etkilerini geri kazanmak için en sık kullanılan protezlerden biridir. Çene kemiğine yapay bir diş kökü yerleştirilerek yapılan implantlara farklı tipte yapay dişler takılabilir.
- Hareketli protezler: Halk arasında damak protezi olarak bilinen çıkarılabilir protezler, çeşitli nedenlerle tüm dişlerini kaybetmiş kişilere uygulanır. Tüm dişler kaybedildiğinde dudaklar içe doğru büzüşür. Bu da kişinin gerçek yaşından çok daha yaşlı görünmesine neden olur. Telaffuz da bozulacaktır. Bazı sesleri çıkarmak imkansız hale gelir.
En büyük sorun ise beslenme durumunun bozulmasıdır. Çiğneme fonksiyonu yeterince yerine getirilemediği için çok fazla gıda tüketmek zorlaşır. Bu dişler çıkarılabilir ve ağız dokuları tarafından desteklenecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede tüm dişlerin kaybından kaynaklanan fonksiyon ve estetik kaybı ortadan kalkar.
İmplant üstü protezler: Bu protez türü, mevcut veya ileride yapılacak bir implanta takılan sabit veya hareketli protez olarak tanımlanabilir. Dişleri olmayan ancak implantlar için uygun kemik seviyesine sahip bireylere uygulanan implant üstü protezlerin temel prensibi, çıkarılabilir veya sabit bir protezin güvenli bir şekilde tutturulmasıdır.
Protez, implantın çene içindeki yuvasına sabitlenir. Bu, protezin tutuculuğunu artırır ve çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını iyileştirir. Sabit protez dişler için çenenin büyüklüğüne bağlı olarak alt çeneye dört ila altı, üst çeneye ise altı ila sekiz implant yerleştirilir.
Çıkarılabilir yapay dişler için alt çeneye 2-4 implant ve üst çeneye en az 4 implant yerleştirilir. İmplanta sabitlenen ve implanttan geri çekilebilen protezler metal, seramik veya zirkonyum gibi malzemelerden yapılır.
İmplant üstü protezler kuvvetleri kemik dokusuna aktararak kemik kaybını önler. Bu protezler sayesinde gülüş estetiği yeniden konumlandırılabilir. Uzmanlar tarafından doğru koşullarda üretilen implant üstü protezler uzun yıllar kullanılabilir.
Diş Protezi Nasıl Yapılır
Yapay dişlerin üretimi kişinin ihtiyaçlarına ve diş projeksiyonlarına bağlıdır. Bununla birlikte, genel olarak, yapay diş üretimi aşağıdaki adımları içerir
- Ön muayene: Protezlerinizi yaptırmadan önce diş hekiminiz ağız sağlığınızı kontrol edecek ve sizin için en uygun protez tipini önerecektir. Bu, diş hekiminin protezleri size uyacak şekilde özelleştirmesini sağlar.
- Ölçümler: Protezlerinizi yapmak için gerekli ölçümler alınır. Üst ve alt çenenin ölçülerinin alınması çok önemlidir. Bu, dişlerin doğru şekilde oturmasını ve rahatça takılmasını sağlayacaktır.
- Kalıp alma: Protezleri yapmak için diş hekimi ağzın bir kalıbını alır. Bu kalıp dişlerin şeklini ve boyutunu ölçer ve protezleri yapmak için gereken bilgileri sağlar.
- Model oluşturma: Kalıptan protezlerinizin bir modeli yapılır. Bu model dişlerinizin doğru şekilde takıldığını gösterecek ve diş hekiminiz tarafından incelenecektir.
- Protez üretimi: Modelden yapay bir diş yapılır. Bu işlem genellikle bir laboratuvarda yapılır ve birkaç gün sürer.
- Deneme takma ve ayarlama: protez tamamlandığında, diş hekimi doğru bir uyum sağlamak için protezi ağzınıza takacaktır. Gerekirse, protez ayarlanacak ve doğru şekilde oturana kadar süreç tekrarlanacaktır.
Diş Protezi Hakkı Nedir
Sağlık güvencesi olan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve diğer çeşitli kurumlara yaptıkları prim ödemeleri sonucunda her yıl belirli sayıda diş protezi alma imkânı tanınmaktadır. Bu durum Diş Protez Hakkı olarak bilinmektedir.
Sigortalı kişi diş protezi almaya hak kazanır. Diş protezlerinin fiyatı her yıl değişmekte olup belirli bir yüzdelik katkı payı karşılığında diş protezi yaptırabilirsiniz. Bu konuda ofisimizle iletişime geçerek ve gerekli bilgileri ileterek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Diş Protezi Nasıl Temizlenir
Düzenli olarak temizlenmeyen protezlerin üzerinde bakteri plağı oluşarak ağız kokusuna, diş eti hastalıklarına ve yapay dişlerin bozulmasına neden olabilir.
Gün içinde yemek yeme sonucu protezlerin arasına giren yiyecek artıkları etkili bir temizlikle protezlerden uzaklaştırılmalıdır. Öğün aralarında protezler su ile yıkanmalıdır. Gece yatmadan önce de etkili temizlik yapılmalıdır. Protezler sıvı sabun veya özel diş macunu, yumuşak bir fırça ve bol su ile iyice fırçalanarak yıkanmalıdır. Alternatif olarak, protezler özel temizleme tabletleri içeren bir bardak suya yerleştirilebilir. Protez temizlik için çıkarıldığında, ağız da yumuşak, ıslak bir diş fırçasıyla bastırmadan nazikçe temizlenmelidir.
En temel protez temizleme maddeleri su, sabun ve fırçadır. Ancak protezlerin hassas yapısı göz önüne alındığında, günlük temizlik için uygun özel ürünler vardır. Bu temizlik maddeleri günde bir kez kullanım için yeterli olan tabletler veya özel solüsyonlardır. Haftada 3-5 gün kullanım yeterli olmalıdır. Temizlemek için özel diş macunu (düşük aşınmalı) ve yumuşak bir fırça kullanın.
Protez temizleme tabletleri özel olarak üretilmiş, günlük kullanıma uygun, uygulaması kolay ve derinlemesine temizlik sağlayan ürünlerdir. İçerdiği maddeler bakteri plağına etki ederek kokuyu önler ve lekeleri çıkarır. Protez yapısına zarar vermemek için ürün kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdır.
Bunlara ek olarak, protez yapısının bozulmasını önlemek için protezler su altında saklanmalıdır. Protezler özel bir protez kutusunda ve sade su içinde saklanabilir.
Özellikle tam protezleri olan hastaların geceleri ağız dokularını dinlendirmeleri gerekir. Geceleri protezlerin ağızda tutulması kapalı bir ortam yaratır. Eğer protezler her gece ağızda tutulursa, protezin altındaki bölgede Candida adı verilen bir mantar enfeksiyonu bulunabilir. Bu nedenle doku rahatlatılmalı ve nefes almasına izin verilmelidir.
Protetik Diş Tedavisi Sonrası
Vücudunuza ait olmayan şeyleri her zaman tutmak ve saklamak zor olabilir. Özellikle diş protezi kullanan kişiler protezlere alışmakta zorluk çekebilir.
Aşağıda, diş protezi kullanırken nelerin beklenebileceğine dair kısa bir genel bakış yer almaktadır;
- İlk kez protez kullananlar her zaman protezin ağızları için çok büyük veya çok küçük olabileceğinden endişe duyarlar. Bu durum zaman içinde her zaman düzelecektir.
- Ağzımız yapısı gereği sürekli tükürük üretir. Yapay diş kökü ağız içinde yer aldığı için ağız sürekli tükürük üretir. Ancak bu durum bir süre sonra hasta proteze alıştığında düzelir.
- Protezin kullanılmaya başlandığı ilk birkaç gün konuşma ve telaffuz ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu sorun oldukça normaldir. Hasta proteze alıştıkça bu durum da düzelir.
- Üst dişler kısa bir süre sonra proteze alışır. Alt dişlerin proteze alışması dilden dolayı biraz daha uzun sürebilir.
- Protezi yedi ay kullandıktan sonra hasta tamamen normal bir yaşam sürmeye devam edebilir. Diş hekimleri arasında yapılan bir araştırmaya göre yapay dişlere alışma süresi yedi aydır.
- Yapay diş kökü kullanan kişiler protezlerini temizlerken asla sıcak su kullanmamalıdır. Sıcak su protezlere zarar verir.
- Protez diş kullanan kişiler öksürürken ya da hapşırırken ağızlarını her zaman bir peçete ya da elleriyle kapatmalıdır. Öksürmek veya hapşırmak protezlerin ağızdan çıkmasına neden olabilir.
Diş Protezi Fiyatları
Diş kaybı veya aşınması nedeniyle gerekli olan protez uygulamalarının ve uygulama prosedürlerinin çok farklı türleri vardır. Her diş protezi uygulaması için ön çalışma adımları, gerekli malzemeler, uygulama süresi ve sonrası bakım süreçleri farklıdır. Bu durum protez dişler için fiyat farklılıkları da yaratmaktadır. Diş kaybının yoğunluğuna ya da uygulama alanındaki protez ihtiyacına göre fiyatlar artar ya da azalır. Bu durumlar uygulama planını ortaya koyan kapsamlı bir muayene ile belirlenir.
Çeşitli nedenlerle oluşan diş kayıplarına bağlı ağız, diş ve çene fonksiyon bozukluklarınızı iyileştirmek ve hayal ettiğiniz ağız ve diş görünümüne kavuşmak için bizi hemen arayın...